Amennyiben információt szeretne kapni rendszeresen e-mailben az Expedíció eseményiről, iratkozzon fel hírlevelünkre!
   2005 antarktiszi nyarán újra magyar kutatók érkeztek a jégvilágba. A nyugat-antarktiszi King George-szigeten 1998-ban elkezdett kutatómunka a felmelegedés hatására jégmentes felszínűvé vált területek formakincsét, felszínformáló folyamatait, üledékképződését elemzi. E gyorsan változó, különleges tundrára vezetett 2003-ban a "Fagyos Oázis" magyar Antarktisz-expedíció is, ennek során sátortáborból kiindulva végeztük munkánkat a nyár 3 hónapjában. A megkezdett, hosszú távúra tervezett vizsgálatokat, állapotfelméréseket követő "monitoringot" folytatva 2005 első napjaitól - koreai-magyar együttműködés keretében - a sziget King Sejong kutatóállomása lesz a bázisunk. A térség e kiváló konténercsoportja ugyan 25 kilométerre van eredeti mintaterületeinktől, de a jól működő háttérállomás kárpótol a hosszú síeléssel járó jégmező-átszelésekért, a szélviharos sátrazásokért.
   A fagyos nyár legszebb heteit ismét e jégkörnyéki tundraterulet környezetváltozás-elemzésének szenteljük. Ennek keretében mérjük és térképezzük az örökfagyott területek zsugorodását, a lejtőkön lejátszódó üledékmozgások aktivitását. Kiemelt szerepet kap a meglepően erős mállás és a gyors üledékképződés tanulmányozása. Zuzmótelepek segítségével megkíséreljük azonosítani a legfontosabb felszíni tömegmozgások korát, rendszeresen mérjük a nyári talajjég-fogyást, üledék-, talaj-, és vízmintákat gyűjtünk a hazai laborelemzések számára.
   Az így egyre gyűlő adatok segítségével, az átalakulások elemzésével - minden egyes kutatóút közelebb visz Földünk talán legdrámaibb gyorsasággal változó tájának megismeréséhez, a változások okainak feltárásához.
Búcsú az Antarktisztól
2005-03-17 09:43:50

A Hercules-repülőgépet hajnali 4-kor indítják Dél-Amerikából. Kora reggel kint fagyoskodunk a leszállóhelyen. Kínaiak, németek, oroszok, amerikaiak, chilei katonák és mi zsúfolódunk a gépbe.
2 és fél órás repülés után Lucho Godoy tiszteletbeli magyar konzul és Serfőző Adrienne magyar konzul vár minket Punta Arenasban.

Ismetetterjesztő könyv az Expedíció kalandjairól és az Antarktisz rejtelmeiről, a Generalpress kiadásában.
FIGYELMEZTETÉS! Az oldalon található információk bármilyen formában történő
ismételt megjelenítése vagy másolása az üzemeltető engedélye nélkül szigorúan tilos!
Copyright ©2002-2005 Magyar Antarktisz Program 2005. Minden jog fenntartva.
Készítette:    www.erise.hu