Az Expedíció valós idejű nyomonkövetése térképen.
Amennyiben információt szeretne kapni rendszeresen e-mailben az Expedíció eseményiről, iratkozzon fel hírlevelünkre!
Az Expedíció céljai

A 2003-as antarktiszi nyarat a déli jégvilágban töltő magyar expedíció elsősorban terepi tudományos kutatást és ismeretterjesztő filmes tevékenységet végez, ám a rendkívüli alkalmat megragadva oktatóprogrammal is rendelkezik, valamint sportértékkel bíró extrém fizikai megterhelésre is vállalkoznak tagjai.

Tudományos kutatások
Antarktiszi tartózkodásunk során folytatjuk és kiegészítjük expedíciónk vezetője, Nagy Balázs által 1998-ban, lengyel támogatással végzett magyar alapkutatást. Felszínalaktani vizsgálataink célja a jégvisszahúzódás-okozta gyors és változatos domborzati átalakulás sajátosságainak pontos meghatározása; az Antarktisz-peremi térségre - a lassan melegedő (0.1°C/10 év) éghajlati periódusban - jellemző felszínfejlődés általános törvényszerűségeinek elemzése, modellezése.

- Az Antarktisz partvidékén zajló gyors környezetváltozás sajátosságainak feltárása, a King George-sziget, mint mintaterület segítségével. A földrajzi elemek szerepe a dinamikusan változó parti ökoszisztéma jellegzetes folyamataiban. Résztvétel a nemzetközi "Variability of the Antarctic Coastal Ecosystem" programban.

- Az Antarktisz-peremi oázisok felszínfejlődésének elemzése geomorfológiai és talajtani-szedimentológiai kutatások segítségével. A domborzati átalakulás sebessége, jellemzői.  

- A periglaciális folyamatok aktivitás-változásának meghatározása a jelenleg tapasztalható felmelegedés során - hosszú periódusú terepi vizsgálatok alapján.

- Kiemelt kérdés a permafrost (állandóan fagyott föld) jellegzetességeinek, degradációjának megismerése az oázisokban és a jégfogyás, valamint a lejtős tömegmozgások kapcsolatának elemzése, amely alapvetően új ismeretekkel gazdagíthatja az antarktiszi peremvidék formakincséről, a felmelegedés hatására a felszínen jégmentes területeken lejátszódó változásokról eddig rendelkezésre álló tudásunkat.
Fő kérdéseink:

-milyen gyorsan és milyen felszínformáló folyamatok révén növekednek az antarktiszi oázisok

-mik a legfontosabb felszínformáló folyamatok jelenleg a jégmentes területeken és hogyan változik ezek aktivitása

-mennyi jég van az oázisok üledékében, hogyan változik ennek mennyisége

-mennyire aktívak a jégkörnyéki folyamatok, főként a lejtős tömegmozgások

-milyen alaktani és mozgástulajdonságokkal jellemezhetők az oázisok legnagyobb periglaciális formái, a sziklagleccserek, mennyire jó indikátorai ezek a klímaváltozásoknak

-mi az eredete az oázisok vizének, mi várható a jövőben

-hogyan változnak a partvidéki életterek, melyek a változások fő geográfiai összetevői

Film
Az antarktiszi környezetet Expedíciónkon keresztül magyarok közül elsőként mutatjuk be a nagyközönségnek egy 4x26 perces szélesvásznú filmsorozat formájában, amely az ORTT támogatásával készül. Az Expedícióban résztvevő filmes stáb az idei Filmszemlén legjobbnak ítélt ismeretterjesztő dokumentumfilm alkotóiból áll, akik valamennyien rendelkeznek szélsőséges időjárási viszonyok közötti filmkészítési tapasztalatokkal.

Weboldal
Expedíciónkról és az Antarktiszról weboldalunk, a www.antarctica.hu fog elsőként széleskörű információkat nyújtani a hazai Internetezőknek. Műholdas kommunikációs rendszerünkön keresztül kinttartózkodásunk ideje alatt is rendszeres kapcsolatban leszünk látogatóinkkal és média-partnereinkkel.
A www.antarctica.hu jelentősége:

-Az első hazai Weboldal, amely átfogó ismereteket ad az Antarktiszról.

-Kialakítása során célunk, hogy a jövőben induló valamennyi magyar antarktiszi expedíció web-bázisául szolgáljon.

-Célunk, hogy sarkvidéki témák kutatásának és oktatásának hazai web-centrumává váljunk.

-Rendszeres on-line hírlevelünk az első hazai sarkkutatási hírlevél-szolgáltatásként kivételes kommunikációs lehetőségeket biztosít.  
Weboldalunk hosszú távú jelentősége továbbá, hogy széleskörű lehetőséget biztosít a közérdeket, tudományt és oktatást szem előtt tartó expedíciós kultúra kialakítására, ösztönzésére és fejlesztésére.

Oktatási program
Fő céljaink között kiemelkedő fontosságú a fiatal generációk oktatása. Ennek érdekében egy különleges és érdekes, Internetre alapozott oktatási programot dolgozunk ki oktatási szakemberek közreműködésével sarkvidéki témákban. Oktatási programunk során különösen fontos szerepet kap a vizuális elemeken keresztül történő tájékoztatás, amelynek alapjául a King George-szigeten gyűjtött és készített anyagaink fognak szolgálni.

Extrém sportok
Amellett, hogy nem ez az expedíciónk fő profilja, természetesen lesznek olyan kalandos helyzetek, amelyeket illő módon ki fogunk használni.
- Gleccserek:
Szánjainkkal átszeljük a King George-szigetet borító jégkupolákat és gleccsereket, a körülményektől függően vizsgálatokat végzünk néhány kiszemelt, hasadékoktól szabdalt gleccser belsejében, nagyobb hasadékokban és gleccserbarlangokban.
- Hegymászás:
A szigeten a gleccser-leszakadások kiváló terepet nyújtanak a jégmászásra, a gleccserek ölelésében épen maradt, jégvéste keményebb sziklák, a "nunatakok" pedig szép sziklamászó feladatokat tartogatnak számunkra.
- Antarktiszi Marathon:
Expedíciónk végén kerül megrendezésre a King George-szigeten a 2003. évi Antarktiszi Marathon. Expedíciónk tervei között szerepel, hogy erről az eseményről is beszámoljunk a nagyközönségnek.

Tömegtájékoztatás
Felismerve e kivételes expedícióból adódó ismeretterjesztési lehetőségeinket, elhatároztuk, hogy élményeinket, tapasztalatainkat és tudásunkat a lehető legtöbb emberhez eljuttatjuk. Ennek érdekében célunk, hogy az Expedíciónk előtt, alatt és után is rendszeres kapcsolatban legyünk a meghatározó hazai televíziós, rádiós, nyomtatott és on-line médiával.

Ismetetterjesztő könyv az Expedíció kalandjairól és az Antarktisz rejtelmeiről, a Generalpress kiadásában.
FIGYELMEZTETÉS! Az oldalon található információk bármilyen formában történő
ismételt megjelenítése vagy másolása az üzemeltető engedélye nélkül szigorúan tilos!
Copyright ©2002-2003 Magyar Antarktisz Program 2003. Minden jog fenntartva.
Design & SIRIUS CMS technology by www.erise.hu.